Testimonial – Andra Zaharia, Marketing Director la Heimdal Security: “Mesajele despre securitatea online au nevoie de amplificare, de traducere, de simplificare”
Pe Andra o cunosc din comunitatea Online, acolo unde am întâlnit-o cu mulţi ani în urmă. A fost una dintre puţinele persoane pe care nu am încetat să le urmăresc. Mereu am avut ceva de învăţat de la ea, dar cel mai mult mi-a plăcut stilul riguros cu care abordează orice informaţie. Îi curge prin vene “online”-ul şi ştie foarte bine să se “mişte” în cyber. Pasiunea pentru securitatea cibernetică ne-a adus multe subiecte de discuţie, mai ales despre relaţia între domeniul securităţii online şi media. Motiv pentru care a acceptat cu mare entuziasm invitaţia mea de a scrie un testimonial pe această temă. (Mihaela Pană)
Andra Zaharia: “Siguranța pe Internet e o necesitate esențială”
Poate ați observat că, în ultimii ani, securitatea cibernetică a devenit un subiect care nu se mai ascunde în colțurile întunecate ale Internetului. Motivul pentru care a ieșit la iveală este că importanța sa pentru noi toți a crescut exponențial, lucru care va continua să evolueze tot mai intens.
Însă oricât de fascinant ar fi domeniul, pe atât de abstract și arid îi pare, cel mai adesea, cititorului de rând. Ca urmare, pentru aceștia, subiectele legate de securitatea online încă par desprinse din filmele cu hackeri îmbrăcați în negru, care tastează în bezna dormitorului. Atacurile cibernetice și urmările lor, oricât de grav ar fi descrise, continuă să pară ceva îndepărtat, derizoriu, ba chiar aproape ireal.
Securitatea cibernetică este esențială pentru viitorul nostru. Îndrăznesc să spun că e o necesitate nu doar la nivel tehnologic, ci și la nivel de dezvoltare al societății. Internetul nu mai este de mult sigur ca setare ”default”, deși majoritatea utilizatorilor săi continuă să-l considere așa.
Aici intervine nevoia unei alfabetizări cu privire la domeniul securității online, așa cum a fost nevoie și de perioada în care am învățat cu toții cum se folosește Internetul.
Ca orice proces de învățare, totul începe de la a stăpâni conceptele de bază. Pentru jurnaliști e cu atât mai important acest lucru, cu cât ei au responsabilitatea de a ajuta publicul larg să înțeleagă ce se întâmplă în domeniu, cum îi afectează și ce pot face pentru propria siguranță online.
Dincolo de titlurile ce adesea conțin multe zerouri, se ascund niveluri de complexitate care pot fi intimidante pentru cititorul de rând. Însă capacitatea jurnaliștilor de a sonda, structura și simplifica această complexitate poate face diferența dintre nepăsare și implicare.
De aceea cred că e important ca oamenii de comunicare din companiile de securitate cibernetică să-și ofere experiența și cunoștințele, așa cum adesea o fac, pentru a ajuta la clarificarea noțiunilor și la validarea conceptelor tehnice.
Jurnaliștilor cred că le poate fi de ajutor să se educe în acest domeniu, pentru a transmite mai apoi mesaje clare și corecte, care să ajute cititorul neavizat să rămână cu informații utile, pe care să le poată aplica.
Profesioniștii din mass media au nevoie de ajutor pentru a ști care sunt datele corecte pe care să le analizeze, care sunt experții care pot furniza informații pe anumite nișe din securitatea online și care sunt acele subiecte care definesc schimbări fundamentale în domeniu și, tot mai adesea, impactul pe care îl are securitatea cibernetică asupra altor domenii, de la politică și până la viața cotidiană.
La rândul lui, orice cititor poate folosi materialele bine scrise și atent documentate ca sursă pentru propria educație, fie că lucrează într-un domeniu tehnic sau nu.
Vizibilitatea subiectelor din securitatea cibernetică e importantă și fiindcă avem nevoie de tot mai mulți profesioniști în domeniu, iar numărul lor este, momentan, insuficient nevoilor pieței.
Însă dincolo de profesioniști, oameni tehnici, jurnaliști și pasionați, siguranța pe Internet e o necesitate esențială în lipsa căreia putem pierde mai mult decât un fișier cu poze sau un cont pe o rețea de socializare. Consecințele atacurilor cibernetice pot merge până la afectarea barajelor, a infrastructurii electrice sau chiar a centralelor nucleare (Google: Stuxnet).
Nu mulți își dau seama încă, însă obiceiurile fiecăruia dintre noi pe Internet au efecte asupra tuturor utilizatorilor în ansamblu. Orice atac reușit îi oferă atacatorului mai multe resurse pentru a-și continua activitatea ilegală, afectând şi mai mulți utilizatori.
Pentru toate aceste motive și multe altele, cred cu tărie că mesajele legate de securitatea online au nevoie de amplificare, de traducere, de simplificare. Sunt convinsă că jurnaliștii au un rol esențial în dezvoltarea domeniului și în reflectarea corectă și echilibrată a evenimentelor fundamentale din securitatea cibernetică și a efectelor sale asupra fiecăruia dintre noi.
Interviu Andra Zaharia cyber security Heimdal Security jurnalism marketing media testimonal