Retrospectiva Cyber Media (19 – 25 iunie)
DIN MEDIA
Numărul victimelor afectate de malware-ul Fireball este motiv de dispută între Check Point şi Microsoft, relatează Ars Tehnica. Nimeni nu pare să conteste paternitatea acestui program maliţios, dezvoltat de o firmă de digital marketing din China, pe nume Rafotech.
Unde poate duce iresponsabilitatea colectorilor de date personale? Spre exemplu, la situaţia următoare. Datele de naștere, adresele de domiciliu, numerele de telefon și opiniile politice a unui număr estimat la 200 de milioane de americani au fost disponibile oricui pe un server de cloud Amazon. Vina aparţine unei firme de marketing contractată de Comitetul Naţional Republican, iar descoperirea a fost făcută de analistul de risc Chris Vickery de la UpGuard, după cum relatează BBC.
Directorii care se ocupă de securitatea informaţiilor la The New York Times vorbesc despre misiunea lor de a-şi ajuta colegii să îşi protejeze mijloacele de comunicare, datele şi sursele. Titlul original: The Tech That Our Security Experts Use to Be Digitally Secure
Tot din New York Times aflăm şi despre jurnaliştii mexicani care au fost monitorizaţi de autorităţi prin Pegasus, un program care transformă propriul telefon într-o unealtă de spionaj.
Qatarul pune atacul cibernetic de la agenţia oficială de presă în legătură directă cu boicotul interstatal la care este supus. Deşi oficialii americani şi europeni care ajută la investigaţie spun că nu au încă dovezi care să arate cine se află în spatele acestui atac, procurorul general al Qatarului declară că deţine dovezi că în atac s-au folosit telefoane iPhone provenite din ţările care au izolat ulterior Qatarul.
DIN INDUSTRIE
O investigaţie REUTERS aduce în atenţie faptul că unele companii americane, precum Cisco, IBM şi SAP, au acceptat solicitările Moscovei de a avea acces la codul sursă al produselor de securitate, înainte ca acestea să fie disponibile la vânzare pe piaţa rusească. Solicitările de acest fel au crescut din 2014 şi sunt motivate ca fiind o măsură de protecţie faţă de agenţiile străine de spionaj ce s-ar putea ascunde în spatele unor breşe, pentru a se infiltra în sistemele ruseşti.
Anatomia atacului WannaCry continuă:
– cyberint.com precizează ca metodă de prevenţie în cazul ransomware training-urile de awareness periodice pentru angajaţi, pentru a-i face să conştientizeze riscul la phishing şi la alte infectări prin web.
– Analiza Reuters vorbeşte despre dezvoltarea asigurărilor de risc în cyber security şi nevoia unor noi reglementări (The Patch Act) care au apărut la câteva zile după atac.
Europa a ajuns la o declaraţie comună şi este pregătită să răspundă la atacurile cibernetice cu o serie de măsuri şi sancţiuni. Răspunsul promite să fie proporţional cu scopul, amploarea, durata, intensitatea, complexitatea şi impactul acţiunilor infractorilor cibernetici.
DIN ROMÂNIA:
ApTI a organizat o dezbatere live despre „taxa pe link” la sediul CJI, la care a participat şi europarlamentarul Victor Negrescu.
Zitec & Microsoft anunţă un eveniment cu tema GDPR, pe 28 iunie.
Dacă aţi mai remarcat şi alte subiecte sau evenimente interesante, vă încurajez să le sesizaţi la comentarii.
Sursa foto: pixabay.com
Știri cyber m cyber media front retrospectiva revista presei