Platforme securizate pentru jurnaliştii de investigaţie şi mecanisme de verificare a informaţiilor. Peste un milion de euro pentru cele 8 proiecte media din România, finanţate de Google prin Digital News Initiative

Sprijin pentru jurnalismul de investigaţie şi stimularea folosirii inteligenţei artificiale pentru verificarea informațiilor apărute în presă sunt principalele teme ale proiectelor media româneşti care au câştigat finanţare de la Google. Centrul pentru Jurnalism de Investigație, Rise Project, Hotnews, GSP şi Ringier sunt printre câştigătorii fondului de inovare al Digital News Initiative. După cele trei runde de selecţie, pe lista Google se află până acum 8 proiecte din România, care valorează în total 1.378.000 de euro, distribuite prin cele trei forme de finanţare.

Ultimele proiecte finanţate au fost anunţate la începutul acestei luni.
stiri1

Iată care sunt toate cele opt proiecte finanţate de Google până în acest moment, în ordinea crescătoare a sumelor primite.

Proiecte prototip:

Blue Insight – Fact Scan
Finanțare de 50.000 euro, la a treia rundă
Fact Scan va oferi o soluție de verificare în timp real a informațiilor apărute în media, prin folosirea inteligenței artificiale.

Rise Project – Corruption Pattern Reporting/ CPR
Finanțare de 50.000 euro, la a doua rundă
Rise Project va folosi CPR pentru identificarea tiparelor de corupție, pe care le va transforma în algoritmi de căutare, astfel încât să poată fi reutilizate pentru identificarea unor noi cazuri de corupție.

GSP – Jurnalisport
Finanțare de 50.000 euro, la prima rundă
Redacția GSP a lansat Jurnalisport, un proiect prin care cititorii publicației pot scrie ştiri pe o platformă specială pentru contributori.

Zetta Cloud – TrustServista
Finanțare de 50.000 euro, la prima rundă
Aplicația TrustServista, deja funcţională, este o unealtă automatizată de verificare a informaţiilor publicate online.

Proiecte medii:

Hotnews.ro – The Newsroom Democracy Radar 
Finanţare de 168.000 euro, la a treia rundă
Un produs de sondare a opiniei publice, care permite analize de tip big data, dezvoltat în parteneriat cu compania Opinary.

Ringier Romania – stiricurate.ro 
Finanţare de 210.000 euro, la a treia rundă
Platforma stiricurate.ro promite conținut jurnalistic de calitate, agregat și selectat de editorii Ringier, şi un sistem digital de verificare a informațiilor apărute în presă.

Proiecte mari:

Centrul pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) – Liquid investigations CRJI
Finanțare de 400.000 EURO, la a două rundă
Liquid investigations CRJI va dezvolta un set de instrumente digitale open source, care să faciliteze colaborările în zona de investigație.

Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) – O platformă „la cheie” pentru echipele de investigație
Finanțare de 400.000 EURO, la a doua rundă
Journalism Development Network va crea o platformă de documentare pentru a simplifica munca jurnaliştilor de investigaţie.

Următoarea rundă pentru înscrierea proiectelor la finanţare va fi în luna septembrie.

Prin Fondul de Inovare al Digital News Initiative, Google s-a angajat să acorde finanțări în valoare de 150 milioane de euro, pentru a sprijini dezvoltarea media din Europa prin tehnologie şi inovaţie.

Sursa foto: https://digitalnewsinitiative.com

Știri Resurse

2 comentarii Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: