Testimonial – Andrei Avădănei, fondator DefCamp: „Există loc de mai bine, aşa că următorul pas ar fi să ieşim din bula ‘information security’ pentru a atinge cu toate aceste activităţi publicul larg”

A pus mâna pe tastatură la 10 ani. La 13 ani, îşi antrena mintea cu algoritmi şi programare. În clasa a noua, a lansat primul lui proiect online, blogul de tehnologie worldit.info. Între timp, a ajuns unul dintre cele mai populare nume asociate cu activităţile de securitate cibernetică în România. Organizează DefCamp, a dezvoltat Centrul de Cercetare în Securitate Informatică şi conduce o companie de securitate a informaţiei. Vorbim despre Andrei Avădănei. Cu un CV impresionant până la vârsta de 25 de ani, Andrei s-a lăsat purtat de ambiţia de a demonstra că demonii hackerilor nu sunt chiar atât de negri, şi, sub pălăria lui albă, a schimbat mult percepţia publică a profesioniştilor din securitatea IT. Aflaţi din testimonialul următor care a fost contactul lui cu media şi cum vede evoluţia comunicării pe tema securităţii cibernetice în presă.

Andrei Avădănei: „Astăzi subiectele despre securitate cibernetică au devenit complexe şi variate”

Primul contact direct pe care l-am avut cu presa a fost în 2011, odată cu lansarea primei ediţii a DefCamp. A durat ceva timp până când am văzut că atât oamenii cât şi presa fac o diferenţă clară între specialiştii în securitate informatică (white hat) şi cei care se folosesc de tehnologie pentru a-şi asuma foloase necuvenite (black hat).

În 2009 deja interacţionam cu diverse categorii de cititorii prin intermediul blogului de tehnologie worldit.info. Încă de atunci am înţeles nevoia de a aduce mesajele tehnice, complicate din domeniul IT, cât mai aproape de cititorul obişnuit. Cum pentru mine domenii precum chimia şi biologia nu sunt tocmai prietenoase, aşa pentru cei din jur tehnologia, dar mai ales securitatea cibernetică, e un subiect foarte greu de înţeles. Totuşi, asta nu înseamnă că nu înţeleg acele câteva lucruri de bază.

Dacă în 2011 singurul mesaj promovat era despre diferenţa dintre white, black şi grey hats, astăzi subiectele despre securitate cibernetică au devenit complexe şi variate. În ultima perioadă, auzim tot mai des despre o categorie explicită de aplicaţii malware – ransomware sau se discută din ce în ce mai mult despre termenul de privacy. În plus, subiectele despre raportarea vulnerabilităţilor într-un mod responsabil au început să fie tratate şi în România.

Se discută despre ameninţări cibernetice la locul de muncă, despre riscurile pe care jocurile online le au pentru copii şi sunt din ce în ce mai multe evenimente specializate pe cyber security (DefCamp, OWASP, conferinţa anuală CERT, etc) şi campanii online. Fără doar şi poate, securitatea cibernetică este un subiect despre care o să tot auzim, sper însă ca ponderea veştilor bune şi constructive din domeniu să acapareze atacurile şi ameninţările.

E clar că există loc de mai bine aşa că următorul pas ar fi să ieşim din bula „information security” pentru a atinge cu toate aceste activităţi publicul larg.

Interviu

2 comentarii Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: