Studiu de caz: Ransomware la Festivalul Enescu
Atacul cibernetic care a făcut indisponibil site-ul Festivalului Enescu cu câteva zile înaintea deschiderii oficiale a fost unul de tip ransomware. Informaţia este comunicată de organizatori, care au revenit astăzi cu răspunsurile la solicitarea CYBER Media de la începutul lunii septembrie.
Succesiunea evenimentelor o puteţi citi AICI. Explicaţiile oferite de organizatori pe acest studiu de caz le puteţi afla în rândurile următoare, chiar dacă nu toate întrebările au deocamdată un răspuns.
ÎNTREBARE: Ce s-a întâmplat: cum a fost atacat site-ul, ce metode de atac au fost folosite?
RĂSPUNS:
Echipa Festivalului Enescu a anunţat într-o scrisoare deschisă, pe 30 august, că site-ul festivalenescu.ro nu mai poate fi accesat deoarece a fost ținta unui atac informatic.
ÎNTREBARE: În cât timp de la sesizarea atacului, cazul a fost raportat autorităţilor competente să investigheze situaţia?
RĂSPUNS:
ÎNTREBĂRI: Care au fost breşele de securitate care au făcut posibil acest atac? Cine îşi asumă responsabilitatea acestui atac? Cine ar putea fi interesat să atace site-ul Festivalului Enescu cu câteva zile înaintea deschiderii oficiale?
RĂSPUNS:
ÎNTREBARE: Care sunt pagubele estimate în urma acestui atac?
RĂSPUNS:
ARTEXIM precizează că site-ul Festivalului Enescu a fost dezvoltat printr-o sponsorizare, în pofida anunţului de achiziţie directă de „Servicii proiectare site-uri www”, publicat pe propriul site.
ÎNTREBĂRI: Cine este dezvoltatorul site-ului, cum a fost contractat şi care este valoarea acestui contract? Cine s-a ocupat de administrarea site-ului? De ce a fost afectat doar site-ul festivalenescu.ro, iar site-ul artexim.ro/ a fost funcţional? În ce măsură contractul a vizat şi aspectele de securitate cibernetică?
RĂSPUNS:
ÎNTREBARE: Ce măsuri veţi lua pentru a preîntâmpina aceste situaţii?
RĂSPUNS:
În legătură cu ajutorul oferit de comunitatea online, organizatorii au exprimat propriul lor punct de vedere.

CITIŢI RĂSPUNSUL INTEGRAL
Știri Resurse ARTEXIM atac cibernetic Festivalul Enescu front ransomware securitate cibernetica studiu de caz
1 comentariu Lasă un comentariu ›