Back to basics: studenţii de la Jurnalism Piteşti au aflat de Cyber Media

După 15 ani de când eram boboc la Jurnalism, am revenit în banca facultăţii care mi-a oferit direcţiile în meserie. Foştii mei profesori m-au invitat la deschiderea noului an universitar să le povestesc studenţilor care încă mai aleg acest domeniu de studiu despre cum mi-am croit eu drumul până acum.

Le-am arătat fotografii din redacţia revistei Juventus de acum 15 ani, cu primele generaţii de studenţi (eu am fost a treia generaţie, 2002-2006), cu profesorii care au pus bazele acestei specializări la Universitatea din Piteşti, cu directorii presei argeşene de la acea vreme, apoi imagini cu tâlc din evoluţia mea în redacţiile pe care le-am tranzitat de-a lungul celor 11 ani de când am venit în Bucureşti. Le-am vorbit fără să ne uităm la ceas şi i-am simţit implicaţi în poveste. Le-am vorbit despre respect, despre onestitate şi despre conştientizarea misiunii pe care o au: meseria asta este despre şi pentru oameni.

22135426_1910165922577862_128506395925533088_o

M-au întrebat ce am sacrificat în tot acest timp şi ce m-a determinat să nu mă opresc. Nu vă pot împărtăşi aici răspunsurile pentru că fac parte din pactul de prietenie pe care l-am făcut împreună cu ei.

Bucuria cea mare este că am reţinut nişte nume: Elena, Iulia (autoarea fotografiilor), Andreea şi alte câteva figuri interesante despre care vom auzi în mod sigur în viitor. Bucuria şi mai mare este că am găsit studenţi care ştiau ce înseamnă cyber security, iar profesorii mi-au mărturisit că le este util proiectul CYBER Media.

Au fost şi studenţi care m-au întrebat despre fake news şi le-am răspuns cu nevoia societăţii de educaţia media şi digitală şi i-am încurajat să se implice într-un astfel de demers cu informaţiile pe care le-au acumulat deja în anii de studiu.

Le-am oferit cărţi (da, le-am spus că trebuie să fie pregătiţi să facă meseria asta şi fără prea multă tehnologie), le-am spus poveşti şi sper ca exemplul meu să îi motiveze într-un fel în care să se implice în societate şi să fie conştienţi că sunt deja parte activă din ceea ce va urma.

Sursa foto: Iulia Lisman

Oameni şi experienţe

2 comentarii Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: