Fragmente din interviul HotNews.ro cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, despre rolul presei şi al jurnaliştilor în războiul hibrid care include atacuri cibernetice şi propagandă

Cristian Pantazi a realizat un interviu pentru HotNews.ro cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în care acesta vorbeşte printre alte subiecte foarte importante şi despre ameninţările de tip hibrid care includ atacuri cibernetice şi propagandă, despre centrele de excelenţă pentru contracararea acestui tip de ameninţări, dar şi despre rolul presei libere şi al jurnaliştilor în acest context.

Cu acordul HotNews.ro, am preluat răspunsurile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, în legătură cu aceste subiecte care includ şi referiri la poziţia României în acest peisaj.

CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL

(…)

HotNews.ro: Tocmai ati deschis un centru de excelenta pentru contracararea amenintarilor de tip hibrid, in Finlanda. Ce va face acesta, mai exact?
Jens Stoltenberg: Acel centru va fi un punct nodal pentru impartasirea informatiilor, pentru a invata unul de la altul, organizand programe de instruire si imbunatatind capacitatile noastre de raspuns la amenintari de tip hibrid. Va fi, de asemenea, un centru ce face parte dintr-un efort mai larg al aliatilor NATO si al membrilor UE. Avem un centru de excelenta pentru amenintati cibernetice in Estonia, unul pe teme de securitate energetica in Lituania si unul pentru comunicatii strategice in Letonia. Toate sunt apropiate de Finlanda. Toate acestea, impreuna, vor forma un grup de centre de excelenta in tari NATO si in Finlanda, ce urmeaza sa lucreze impreuna. Directorii celor patru centre s-au intalnit, tocmai au inaugurat centrul la inceputul acestei saptamani.

Iar amenintarile de tip hibrid sunt, de fapt, o gama foarte larga de amenintari diferite – totul de la atacuri cibernetice la propaganda si la ceea ce numim „little green men”. Si implica, foarte adesea, operatiuni acoperite, ce ofera posibilitatea de a nega implicarea. Deci trebuie sa raspundem cu o gama larga de masuri unei amenintari ce se extinde de la tweet-uri la tancuri. Si trebuie sa studiem si sa lucram cu toti aliatii si partenerii pentru a vedea cum sa raspundem in cel mai bun mod cu putinta.

HotNews.ro: 
Nu e un secret ca razboiul de tip hibrid al Rusiei este cel ce ii preocupa pe aliatii rasariteni, pentru care acestia cauta ajutor din partea NATO. In temeiul informatiilor pe care le aveti, care sunt cele mai atractive tinte pentru Rusia, cand aceasta incearca sa influenteze dezbaterile interne dintr-un stat european? Media, scena politica, ONG-urile, economia, sectorul energetic?
Jens Stoltenberg:
 Vedem in rapoarte din partea mai multor aliati NATO ca s-au confruntat cu incercari diferite de amestec in procesele lor interne, in special in procese politice. Si, bineinteles, orice incercare de a submina credibilitatea institutiilor noastre democratice este extrem de grava si, ca urmare, trebuie sa raspundem si sa protejam procesele noastre politice si institutiile noastre democratice. Suntem foarte vigilenti, suntem pregatiti sa contracaram atunci cand constatam tentative de amestec in procesele noastre sau de folosire a dezinformarii pentru a manipula media.

Aceasta este, in parte, responsabilitatea guvernelor, care drept raspuns intaresc protectia sub-retelelor noastre, dar este si responsabilitatea tuturor cetatenilor care traiesc in tarile membre NATO si, nu in ultimul rand, a media, a presei libere. Avem nevoie de media independente si libere. Iar jurnalistii au un rol-cheie, acela de a-si indeplini misiunea muncind independent, critic, punand intrebari dificile, verificand faptele, aceasta fiind cea mai buna modalitate de a evita orice forma de amestec manipulatoriu in alte state si in procesele politice interne.

(…)

HotNews.ro: Ati mentionat, mai devreme, propaganda rusa si nevoia unei prese puternice. Dar constatam prezenta unor institutii media ruse precum Sputnik sau RT si mii de website-uri in toate tarile europene, folosite sa raspandeasca stiri false si sa dezinformeze. Dar nu constatam prea multe eforturi de a le opri. In acelasi timp, vedem cum cenzura devine tot mai puternica in Rusia. Aveti o solutie pentru aceasta propaganda, ce se extinde in intreaga Europa?
Jens Stoltenberg: Ce face NATO este ca, de fiecare data cand vedem actiuni de dezinformare si propaganda indreptate impotriva unor aliati, activitati sau misiuni NATO, sa fim foarte vigilenti si sa raspundem oferind faptele, adevarul. Si suntem pe deplin convinsi ca, pe termen lung, adevarul va castiga in fata minciunilor si propagandei. In acelasi timp, trebuie sa intelegem ca aceasta este, in parte, responsabilitatea NATO, dar in parte este si responsabilitatea fiecarui aliat in parte, deoarece acel stat este mai aproape de situatiile problematice.

Putem sa ajutam statele membre si sa le oferim faptele si, bineinteles, raspundem prin intermediul website-ului nostru si pe alte cai atunci cand vedem propaganda si dezinformare. Dar, din nou, totul tine intr-o foarte mare masura de nevoia sa ne asiguram ca avem o presa libera, independenta. Deoarece atunci cand jurnalistii verifica faptele si sursele ai si dezbateri libere si democratice. Si sunt sigur ca, pe termen lung, societatile deschise si libere vor castiga, deoarece valorile noastre sunt pur si simplu superioare ideii de a nu avea o societate libera si deschisa. Iar daca te uiti la sondajele de opinie, se face simtit un sprijin tot mai puternic pentru NATO, in randul tarilor membre. Exista, bineinteles, grade diferite de sprijin, dar in ansamblu mesajul este ca, potrivit sondajelor de opinie, sprijinul pentru Alianta este in crestere.

HotNews.ro: 
Am constatat aceasta evolutie si in Romania. In temeiul informatiilor pe care le aveti, credeti ca Romania este la randul ei o tinta pentru propaganda si razboiul hibrid ale Rusiei?
Jens Stoltenberg: Am primit informari din partea mai multor aliati NATO in legatura cu tentative ale Rusiei de amestec in procese politice, rapoarte despre atacuri cibernetice uneori lansate de actori statali, dinspre Rusia, dar alteori venite din partea unor actori non-statali. Nu pot detalia foarte mult in legatura cu informatiile pe care le detinem in privinta diverselor tari. Dar, in general, e important sa pastram vigilenta, sa protejam retelele cibernetice si sa ocrotim intreaga idee de societati deschise, libere, cu o presa independenta si critica.

HotNews.ro
: Ce a aflat NATO din studierea tehnicilor rusesti de razboi hibrid? Ce alte capacitati institutionale credeti ca e necesar sa fie dezvoltate la nivel NATO si UE, pentru a contracara aceste tehnici?
Jens Stoltenberg: Ce am vazut noi, in special in Ucraina, a fost aceasta tentativa de a ascunde intentiile reale, de a desfasura operatiuni sub acoperire, de a dezminti ca sunt prezenti intr-un loc si de a folosi propaganda, de a avea soldati fara elemente de identificare si asa mai departe, evitand astfel reactii. Iar apoi, cand au admis ca se aflau acolo, reactiile erau tardive. De aceea, NATO raspunde pe mai multe cai.

Pe de o parte, sporim promptitudinea fortelor noastre, asa incat sa poata reactiona rapid la nevoie, deoarece rastimpul de alerta poate scadea cand apar mai multe amenintari hibride. In al doilea rand, intarim capacitatile NATO de informatii, supraveghere si recunoastere. Vom avea noi astfel de instrumente, noi drone. Am infiintat o noua divizie pentru informatii, asa incat sa ne imbunatatim modalitatile de impartasire, analiza si intelegere a informatiilor, ceea ce e foarte important inclusiv pentru a putea prezice ce fel de amenintari si provocari exista, sau daca este in desfasurare un atac cibernetic. Si, bineinteles, ne intarim apararea cibernetica. Deci implementam o multitudine de masuri pentru a putea raspunde unei multitudini de provocari.

HotNews.ro: 
Vorbind despre colectarea de informatii, cum evaluati activitatea centrului de excelenta in acest domeniu, cel de la Oradea?
Jens Stoltenberg:
 Apreciem foarte mult munca lor. Iar Romania detine capacitati-cheie cand vine vorba despre informatii, fiind un aliat important si cand vine vorba despre protectie cibernetica. Iar voi ajutati Ucraina in domeniul apararii cibernetice. Acesta – apararea in domeniul cibernetic si informatiile – este o alta dovada a faptului ca Romania este un aliat-cheie foarte apreciat.

(…)

CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL

Știri Interviu Resurse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: