VIDEO Realitatea virtuală, ca expresie a legăturii între jurnalism şi tehnologie

Jenna Pirog, editorul-şef responsabil cu folosirea tehnologiei VR la The New York Times, a fost prezentă în Bucureşti zilele acestea. A prezentat producţiile echipei sale, care rulează la VR Cinema din Veranda Mall, în cadrul primului cinema VR din România, şi a fost speaker la conferinţa The Power of Storytelling. Ocazii bune pentru jurnalişti să cunoască ce înseamnă folosirea tehnologiei VR în produsele jurnalistice pentru a îmbunătăţi experienţa publicului.

Prima alegere pentru vizionare pe care am făcut-o a fost The Fight for Fallujaapoi The Land of Salt and Fire. Două subiecte din planuri total diferite, două experienţe total diferite.

Ce am simţit eu:

– ca spectator/utilizator, VR te transpune la „locul faptei” şi îţi oferă şansa de a căuta singur detaliile din scenă, pentru a avea un context cât mai cuprinzător al evenimentului relatat de jurnalist.
– ca jurnalist, mi-am dat seama că VR este unealta cea mai potrivită să atingi cât mai multe simţuri ale publicului şi să angajezi audienţa în realitatea pe care o trăieşti la faţa locului.

Ce spune Jenna Pirog:

  • The New York Times a văzut o oportunitate şi o provocare să dea startul utilizării tehnologiei VR în produsele media. Este un nou mediu (new medium) cu care poţi să schimbi abordarea în jurnalism, este palpitant şi merită experimentat.
  • Privitorul trebuie să se simtă ca şi când ar fi acolo, în mijlocul acţiunii. Mereu îmi pun întrebarea, înainte de a decide dacă un subiect merită făcut în VR, ce ar aduce acest lucru în plus faţă de fotografii sau faţă de un video clasic.
  • Dacă jurnaliştii foto şi video aleg anumite imagini, pe care le consideră relevante, aici se vede totul, în toate direcţiile. Spunem povestea într-un mod sferic, interactiv, nu într-unul liniar. Totul este real şi autentic.
  • Investiţiile în echipamentele tehnice se fac în funcţie de evenimentele pe care alegem să le abordăm şi de modul în care le vom filma. De asemenea, când alegem echipamentele luăm în calcul să fie cât mai bune pentru a reduce eforturile şi timpul acordate post-producţiei, pentru rezultate de calitate în timp scurt.
  • Subiectele cu impact vizual sunt cele care se pretează la folosirea tehnologiei VR. De regula, filmele încep cu imagini dinamice care atrag privitorul.
  • Sunt şi riscuri pe care le asumi când foloseşti VR. Nu ştii la ce se uită utilizatorii, ce telefoane folosesc, ce fel de ecran au, ce sisteme de operare, dacă au căşti, ce conexiune de internet folosesc. Atunci când lucrezi cu cea mai nouă tehnologie, trebuie să te gândeşti la cel mai bun scenariu, în care totul funcţionează perfect.
  • Iubesc tehnologia, sunt pasionată de tehnologie şi de felul în care poate fi folosită pentru a relată poveştile în media. Sunt foarte încântată de toate inovaţiile tehnologice. La New York Times nu suntem interesaţi să inventăm tehnologia, ci să o folosim. Cred ca aceste tehnologii stau la baza viitoarei revoluţii digitale. Trebuie să urmeze ceva după smartphone, la fel cum a fost ceva şi înaintea lui, şi acest lucru nici nu s-a întâmplat cu mult timp în urmă. Aceste tehnologii care te fac să te simţi în mijlocul acţiunii ne vor schimba viaţa şi vor schimba aproape totul.

Dacă vă pasionează subiectul şi vreţi să aflaţi mai multe despre cum se poate lega tehnologia VR cu jurnalismul, urmăriţi explicaţiile oferite de Jenna Pirog.

Jenna Pirog a vorbit şi pe scena The Power of Storytelling despre puterea VR 360 în „storytelling” (de AICI):

„The promises of VR are not isolating. It promises to transport us to places we can’t go to, and witness things we can’t see, meet people we can’t otherwise encounter. In reality, all media companies need to be experimenting with this. Not just because it’s what’s next, but because there’s a responsibility to write a new language and keep a high bar for it.”


Au fost acolo şi au mai scris despre acest subiect:

HotNews.ro – Jenna Pirog, coordonatoarea New York Times VR: Clipurile de realitate virtuala ii ajuta pe privitori sa aiba o imagine aproape completa asupra unui subiect. Aici se vede totul, clipurile sunt autentice, oneste

AndreeaBurlacu.ro – Primul Cineva VR din România & The New York Times

Știri Resurse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: