VIDEO #certcon7 Mesajul guvernanţilor la conferinţa internaţională CERT-RO: România are competenţe să fie exportator de expertiză în securitate cibernetică la nivel european
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova:
„Lumea virtuală face practic parte din viaţa noastră în fiecare zi şi acest lucru trebuie să îl conştientizăm şi să ajutăm comunitatea, atât cea administrativă, cât şi mediul de afaceri, dar şi pe toţi cetăţenii României şi cetăţenii europeni să conştientieze pericolele care pândesc la fiecare pas, din perspectiva securităţii cibernetice şi a exploatării resurselor din acest domeniu.
Pentru România este un challenge important acela de a fi nu numai prezentă, dar să şi contribuie în mod eficient şi efectiv la dezvoltarea domeniului pe securitate cibernetică, la dezvoltarea unei pieţe în domeniul securităţii cibernetice, lucru care în consecinţa directivei NIS se va întâmpla.
Ne propunem ca în perioada următoare, prin contribuţia pe care organismul pe care îl avem în coordonare, mă refer la CERT RO, să joace un rol mai activ nu numai naţional, cât şi internaţional, să contribuie la consolidarea poziţiei României ca lider regional în domeniul securităţii cibernetice, să găsim resurse pentru a dovedi că putem aduce o contribuţie activă şi importantă la securizarea reţelelor cibernetice, la prevenirea atacurilor cibernetice, atât la adresa structurilor din România, cât şi a ţărilor din regiune.
Îmi propun de asemenea, împreună cu colegii din minister, să fim atenţi la ceea ce urmează să se întâmple din perspectiva europeană legat de pachetul de securitate cibernetică care va fi discutat, astfel încât România să fie şi acolo nu numai un receptor, dar să fie şi un generator de expertiză, un generator de bune practici, care să fie poate transpuse în normele europene care urmează.”
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu:
„Salut iniţiativa ministrului Comunicaţiilor de a vorbi mai mult despre rezilienţă. Rezilienţa în faţa atacurilor cibernetice şi în acest sens trebuie să vă spun că, în calitatea mea de ministrul pentru Afaceri Europene, estimăm că această tematică ar fi una importantă, o tematică care ar putea fi tratată pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Într-adevăr, România nu este astăzi doar o ţară care are foarte multă expertiză, ci poate fi un exportator de expertiză. Avem multă competenţă, este important să transformăm competenţa în servicii care sunt oferite pe plan european, dar, de ce nu, putem transforma aceste lucruri în faptul că putem să exportăm inclusiv cunoştinţe în ceea ce înseamnă elaborarea de politici publice. În contextul actual, în plan european, sunt foarte multe discuţii despre reforma ENISA, despre ceea ce avem de gând să facem în plan european pe mai departe, aşa cum am vorbit în urmă cu câţiva ani despre Directiva NIS.
Evident, nu este suficient doar să se vorbească despre aceste lucruri, este important ca dumneavoastră, astăzi, aici, să găsiţi practic care ar putea să fie viziunea României şi care ar putea să fie contribuţia la nevoia de a lucra mai bine împreună în plan european.
Avem nevoie de o reformă, inclusiv a ENISA, care este incluzivă pentru toate statele membre şi acest cuvânt, care poate suna foarte important, de fapt se referă la nevoia de a folosi competenţele existente la nivelul tuturor statelor membre. Avem nevoie de o reformă care, într-adevăr vine de la Bruxelles, dar o reformă care ascultă şi de doleanţele existele în plan local şi naţional. Avem nevoie ca toate competenţele şi toate resursele să fie folosite pentru ca situaţii precum atacul WannaCry să nu mai fie rezolvate de un tânăr de 20 de ani. Este foarte frumos că s-a întâmplat aşa, dar în acelaşi timp este foarte îngrijorător că nu am găsit în interiorul nostru, la nivelul statelor membre, competenţa necesară pentru a rezolva această problemă. Şi dacă este să ne uităm în detaliu, vom vedea că de fapt exista această competenţă, există state membre care deja fuseseră atacate din acest sistem, dar a căror competenţă nu a fost folosită atunci când avea în faţa noastră un astfel de atac global, cu un impact important în plan european.”
Mai multe informaţii pe pagina de Facebook a evenimentului şi pe hashtagul #certcon7 de pe Twitter.
CITEŞTE ŞI:
Știri #certcon7 CERT CERT-RO conferinta cyber security ENISA Europa front Lucian Sova ministru Romania securitate cibernetica security Victor Negrescu
1 comentariu Lasă un comentariu ›