STUDIU DE CAZ: Copilul, breşă de securitate cibernetică pentru locul de muncă al părinţilor

Primul pas pentru educaţia copiilor cu privire la securitatea cibernetică începe cu „antrenarea” părinţilor în acest domeniu. Accesul copiilor la tehnologie vine la pachet cu o responsabilitate în plus pentru părinţi.

Dincolo de pericolele la care se pot expune copiii în mediul online, părinţii trebuie să fie conştienţi şi de faptul că neatenţia cu care oferă acces la tehnologie copilului poate avea consecinţe care depăşesc graniţele familiei.

Accesul copilului la tehnologia folosită în interes de serviciu reprezintă o breşă de securitate cibernetică pentru locul de muncă al părinţilor. Astfel, securitatea şi integritatea emoţională a copilului expus în mediul online sunt completate şi cu responsabilitatea faţă de locul de muncă, faţă de contactele din agenda de telefon sau faţă de „prietenii” de pe reţelele de socializare.

Este natural ca toată lumea să îşi îndrepte atenţia în primul rând spre protejarea copilului pus în faţa tehnologiei, dar este esenţial ca părintele care oferă accesul să conştientizeze întregul peisaj de responsabilităţi care urmează acestui fapt.

PERICOL: TELEFONUL ŞI LAPTOPUL DE SERVICIU PE MÂNA COPILULUI

Am fost recent martora unei scene în autobuz, pe care o voi povesti în continuare cu scopul de a avea cel puţin un caz la care să ne raportăm atunci când este nevoie să explicăm care sunt pericolele să laşi pe mâna copiilor telefonul şi laptopul de serviciu.

Mama tocmai îşi luase copilul de la grădiniţă. Cei doi stăteau pe scaune separate în autobuz, mama în spatele copilului. La un moment dat, femeia scoate telefonul din geantă şi i-l dă copilului pentru a-i capta atenţia şi a-l face să stea liniştit pe scaun. Mă aflam lângă ei şi am putut să le observ cu uşurinţă comportamentele digitale.

Băiatul nu avea mai mult de patru ani şi ştia foarte bine cum funcţionează touchscreen-ul telefonului. A căutat prin aplicaţii şi a deschis un joc, din joc a apăsat pe un banner şi „telefonul” a început să descarce ceva… Moment în care a fost scos din joc şi dus într-o nouă pagină, necunoscută copilului. I-a dat mamei telefonul să rezolve situaţia.

Femeia a luat telefonul şi a întrebat nedumirită „ce ai făcut tu aici?”, fără să se aştepte la un răspuns. Nu a înţeles ce se întâmplă, a închis fereastra de download, a deschis WhatsApp-ul şi a verificat mesajele, apoi a răspuns unui mesaj primit pe Messenger, a verificat feed-ul de ştiri cu o privire rapidă, a revenit la ecranul principal şi i-a dat copilului telefonul înapoi, să stea liniştit în continuare şi să nu se plictisească.

Copilul a luat telefonul foarte încântat de „ofertă”, a închis toate ferestrele active, a deschis albumul foto şi s-a uitat la fotografiile de la serbare, a deschis Messenger-ul şi s-a uitat la mesaje, apoi a intrat în aplicaţii, a căutat din nou jocul, l-a deschis şi a început să se joace. Timp în care mama privea pe geam şi nu vedea ce face copilul cu telefonul ei.

Iată un caz real în care telefonul mamei este supus unor riscuri de securitate cibernetică, pe care aceasta nici măcar nu le conştientizează. Ba chiar am putea spune, dacă analizăm comportamentele digitale, că băiatul a procedat firesc cerând ajutorul mamei.

RISCURI POSIBILE

În cazul în care telefonul mamei ar fi fost un telefon oferit în interes de serviciu, sunt cel puţin trei riscuri care ar trebui să atragă atenţia părinţilor.

  • Descărcarea cu uşurinţă a aplicaţiilor sau fişierelor necunoscute pe telefon pune în pericol integritatea şi confidenţialitatea tuturor informaţiilor stocate în acel telefon.

Întrebare pentru părinţi: Sunteţi conştienţi că, prin aceste acţiuni de download, există şanse foarte mari să oferiţi acces la informaţii strict profesionale unor persoane rău intenţionate, care le pot folosi mai departe în atacuri cibernetice asupra organizaţiei la care lucraţi?

  • Accesul unui copil la mesajele transmise în interes de serviciu poate compromite confidenţialitatea acestora.

Întrebare pentru părinţi: Sunteţi conştienţi de riscul ca un mesaj dintr-o discuţie privată să fie copiat şi trimis mai departe altei persoane?

  • Stocarea informaţiilor personale pe telefonul de serviciu pune în pericol viaţa privată a familiei.

Întrebare pentru părinţi: Sunteţi conştienţi că fotografiile personale pot deveni publice pe internet sau se pot pierde dacă tehnologia oferită în interes de serviciu este ţinta unui atac cibernetic sau se supune unor proceduri stricte (şi legitime) de securitate?

CONŞTIENTIZAREA RISCURILOR

  • Dacă răspunsul părinţilor la întrebările de mai sus este NU, atunci riscurile sunt foarte mari pentru angajator.
  • Dacă răspunsul părinţilor la întrebările de mai sus este NU MI SE ÎNTÂMPLĂ MIE că ştiu să mă protejez, atunci riscurile sunt la fel de mari pentru angajator.
  • Dacă răspunsul părinţilor la întrebările de mai sus este DA, atunci angajatorul poate să fie sigur că procedura de securitate cibernetică din organizaţie a fost cel puţin înţeleasă.

PREVENŢIE ÎN FAMILIE

  • Oferiţi acces copiilor la tehnologia de care au nevoie în funcţie de vârstă.
  • Nu oferiţi acces copiilor la tehnologia pe care nu o înţeleg. Nu este o dovadă de înţelepciune să apreciaţi calităţile unui copil de a gestiona tehnologia fără să ştie să citească.
  • Verificaţi comportamentul digital al copilului pentru a-i înţelege nevoile de securitate.
  • Delimitaţi folosirea tehnologiei în familie în funcţie de nevoi şi de gradul de cultură digitală al fiecărui membru (bunicii neexperimentaţi sunt la fel de vulnerabili ca şi copiii).
  • Fiţi la curent în permanenţă cu pericolele cibernetice, care evoluează în acelaşi ritm cu tehnologia la care aveţi acces.

SURSE DE INFORMARE

Broșura CERT-RO cu sfaturi esențiale referitoare la siguranța copiilor în lumea digitală

Campania DHS (Homeland Security) – STOP.THINK.CONNECT™ – Families presentation

Training Coursera – Teaching Kids about Cybersecurity: it’s never too early

StaySafeOnline – Raising Digital Citizens

The Family Online Safety Institute (FOSI) – Good Digital Parenting

Dacă mai aveţi şi alte exemple de resurse pentru această cauză, vă rog să le scrieţi la comentarii.

(Sursa foto: pixabay.com)

Știri Oameni şi experienţe Resurse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: