De Anul Nou, idei pentru curăţarea amprentei digitale şi protejarea vieţii private de pericolele cibernetice
- SCAN. Pregătirea şi mai ales „primenirea” tehnologică pentru noul an ar trebui să debuteze cu scanarea laptopului şi dispozitivelor mobile, care pot prezenta anumite riscuri sau pot conţine fişiere maliţioase. Depistarea pericolelor este primul pas din drumul pe care îl aveţi de parcurs pentru asigurarea protecţiei cibernetice.
- DELETE. Ştergeţi istoricul cuvintelor sau expresiilor căutate, care se reţin automat în Google search, Facebook sau alte motoare de căutare.
- DELETE. Verificaţi setările şi datele reţinute în browserele pe care le folosiţi. Este o bună ocazie să ştergeţi parolele reţinute, istoricul browserului şi cookie-urile.
- DELETE. Verificaţi activitatea contului personal de pe reţelele de socializare şi ştergeţi postările vechi. Salvaţi linkurile utile sau articolele importante pe care doriţi să le păstraţi într-un alt format care să nu depindă de platforma pe care au fost distribuite.
- DELETE. Verificaţi conversaţiile vechi din aplicaţiile de mesagerie instant precum WhatsApp sau Messenger. Dacă vreţi să salvaţi anumite mesaje, le puteţi păstra în arhivă.
- DELETE. Ştergeţi mesajele vechi şi inutile de tipul SMS sau MMS de pe telefonul mobil.
- DELETE. Ştergeţi mailuri irelevante, notificări venite din partea reţelelor de socializare sau newslettere vechi şi inutile.
- UNSUBSCRIBE. Dacă tot aţi parcurs lista cu mailuri vechi, decideţi şi în privinţa newsletterelor la care sunteţi abonaţi. Vestea bună este că ştergerea mailului din bazele de date, la solicitarea abonatului, va fi obligatorie din mai 2018, după intrarea în vigoare a GDPR.
- DELETE. Eliberaţi memoria telefonului pentru noul an. Ştergeţi fişierele nefolositoare, descărcaţi şi salvaţi fotografiile şi alte tipuri de conţinut stocate pe terminalele mobile pe o memorie externă.
- CHANGE. Schimbaţi parolele la TOATE serviciile online digitale (mail, conturi de pe reţelele de socializare, aplicaţii, inclusiv aplicaţiile bancare).
- CHECK. După ce schimbaţi parolele, este important să verificaţi dacă setările de privacy şi de security sunt cele dorite.
- UPDATE. La final de an este potrivit bilanţul aplicaţiilor şi programelor descărcate. Este momentul să le evaluaţi gradul de folosire, să le ştergeţi pe cele inutile şi să vă asiguraţi că cele păstrate sunt actualizate la ultima versiune.
- BACKUP. Un nou început este momentul potrivit pentru a partaja datele importante de pe computer. Sortaţi fişierele stocate pe Desktop sau din Downloads şi, după ce aţi salvat ce este important, „goliţi” şi coşul de gunoi.
- SCAN. După ce aţi curăţat, aţi şters şi aţi actualizat datele, aplicaţiile şi programele din computer, este momentul să scanaţi pentru a verifica dacă nu aţi ratat ceva maliţios sau dacă nu cumva noile actualizări au venit „la pachet” şi cu alte surprize.
Resurse:
Google for education: Digital Citizenship and Safety Course
101 DATA PROTECTION TIPS: How to keep your passwords, financial & personal information safe
The Ultimate Digital Clean-Up Checklist: Are You Prepared For The New Year?
Infographic: Cleaning Up Digital Footprints
Resources for Teaching Digital Citizenship | Tech Tidbits
Sursa foto: OllieBray / flickr.com
Resurse amprenta digitala aplicatie backup cyber security cyber security awareness digital footprint email front parole privacy securitate digitala securitatea aplicatiilor social media