Sisteme critice: malware în benzinăriile din Rusia

Penetrarea şi manipularea sistemelor critice de către persoane rău intenţionate sunt mai reale şi mai aproape decât prevăd scenariile. Un caz recent din Rusia – furt la benzinărie.

Zeci de benzinării din sudul Rusiei, deținute de cele mai mari companii petroliere, au fost ţinta infractorilor cibernetici. Ofițerii FSB au identificat în sistemele acestora programe malware, prin care clienţii erau înşelaţi la alimentarea cu combustibil, relatează presa rusă.

Autorităţile l-au arestat pe Denis Zayev în Stavropol, Russia, sub acuzaţia de înşelăciune prin utilizarea unui program maliţios instalat la pompele de benzină.

Anchetatorii au declarat că programul care a rulat simultan la pompele de gaz și la casele de marcat le-a permis lui Zayev și partenerilor săi să fure între 3% și 7% din combustibilul pompat în mașinile clienților care alimentau la benzinăriile afectate. Mai mult, autorităţile susţin că Zayev a scris și a distribuit programul cu aprobarea operatorilor de benzinării. Acesta ar fi acționat nu numai ca vânzător al unui program maliţios, ci și în calitate de coproprietar al unui „canal” de furt de combustibil, primind la schimb o parte din fondurile furate, estimate la milioane de euro.

Malware unic, greu de identificat

O sursă din rândul anchetatorilor a declarat pentru rosbalt.ru că acest caz este unul dintre cele mai mari escrocherii identificate de FSBPotrivit acestei surse, hackerul din Stavropol a dezvoltat și a creat mai multe programe pe care agenții de contrainformații nu le-au întâlnit încă. Astfel, programele malițioase folosite în această înşelătorie nu au putut fi detectate nici de specialiștii serviciului de control al companiilor petroliere care efectuează în mod constant inspecții la stațiile de distribuție a gazelor naturale şi nici de către angajații Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Știri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: