Cyber SOPEx, primul exerciţiu al forţelor de răspuns la incidente cibernetice naţionale şi europene în contextul Directivei NIS. România, activă prin CERT-RO

Peste 70 de specialişti de la centrele naţionale de răspuns la incidente de securitate cibernetice (reţeaua CSIRT) şi specialişti din cadrul CERT-EU au participat pe 30 ianuarie la Cyber SOPEx 2018, primul exercițiu care a testat în exclusivitate capacitatea de răspuns şi cooperare între instituţiile de tip CERT din Europa, organizat de Agenția europeană pentru securitate cibernetică ENISA.

Simulare de incidente cibernetice din sectorul maritim

Scenariul acestei simulări a fost bazat pe potenţiale incidente de securitate cibernetică din sectorul maritim, iar exerciţiul a urmărit dezvoltarea cunoașterii situaționale, facilitarea schimbului de informații, înțelegerea rolurilor și a responsabilităților și folosirea instrumentelor relevante, conform celor agreate în cadrul rețelei CSIRT.

România, activă la Cyber SOPEx 2018

bty
România a fost reprezentată în cadrul acestui exerciţiu de CERT-RO, care a adunat la aceeaşi masă specialiştii de la incident handling, departamentul tehnic, precum şi specialiştii în cooperare şi comunicare.

„În cadrul exerciţiului, mai mai multe porturi din Europa au fost atacate, iar funcţionalitatea lor a fost pusă în pericol pentru o perioadă de timp. Scopul final a fost ca, prin colaborare între organizaţiile de tip CERT / CSIRT, să se descopere sursa acestor atacuri şi să se producă remedierea cât mai rapidă a situaţiei”, au precizat reprezentanţii CERT-RO pentru CYBER Media.

Reţeaua CSIRT-urilor în contextul Directivei NIS

Cyber SOPEx a fost primul pas dintr-o serie de exerciţii cu care ENISA doreşte să antreneze forţele europene de răspuns la incidente cibernetice în ceea ce priveşte cooperarea, conştientizarea pericolelor, schimbul de informaţii, înţelegerea rolului şi a responsabilităţilor fiecăruia şi buna utilizare a uneltelor dedicate şi agreate în reţeaua CSIRT-urilor.

Echipele centrelor naţionale de răspuns la incidente de securitate cibernetice, cunoscute drept CERT-uri sau CSIRT-uri, cooperează la nivel european prin ‘CSIRTs Network’, care a fost creată prin Directiva NIS pentru a contribui la sporirea încrederii între statele membre și promovarea unei cooperări operaționale rapide și eficiente.

ENISA asigură secretariatul rețelei CSIRT, organizează întâlnirile din cadrul grupului,  facilitează cooperarea dintre membri și inițiază dezbateri pe subiecte relevante.

 

Știri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: