ANALIZĂ | Marele Firewall chinezesc: blocarea VPN, între cenzura comercială și controlul telecomunicațiilor
31 martie este ziua în care va începe oficial blocarea legală a serviciilor de tip VPN neautorizate în China, considerate de guvernul comunist de la Beijing breșe în „Marele Firewall” ce permit derularea unor activități transfrontaliere ilegale. Scoaterea VPN-urilor neautorizate în afara legii reprezintă din punctul de vedere al autorităților chineze un element cheie în controlul telecomunicațiilor, pentru protejarea suveranității cibernetice a statului. Pe de altă parte, Statele Unite acuză o formă de cenzură comercială asupra accesului la serviciile occidentale, iar utilizatorilor de internet li se închide poarta prin care ar fi putut accesa site-urile blocate oficial de guvern.
Fapte
Utilizarea reţelelor virtuale private (VPN), care permit trecerea barierelor de comunicații, va fi permisă doar prin furnizori autorizați de autoritățile guvernamentale.
Reţelele virtuale private oferă utilizatorilor securitate online, confidențialitate și acces la conținutul blocat. Astfel, noile restricții permit controlul total la nivel guvernamental asupra traficului de Internet și monitorizarea strictă a operațiunilor de telecomunicații.
Context
Legea anti VPN face parte dintr-un pachet mai complex cu măsuri care vizează reglementarea telecomunicațiilor și a societății informaționale, care implică și înregistrarea și administrarea domeniilor sau furnizarea serviciilor de hosting.
Toate măsurile legislative sunt aplicate sub deviza respectării conceptului de suveranitate cibernetică (Cyber Sovereignty), care permite fiecărui stat să își gestioneze spațiul cibernetic fără intervenții externe. Acest argument a fost declarat public chiar de către președintele chinez Xi Jinping, care precizat că prin noua legislație nu se închid porțile către internetul global, dar respectarea suveranității cibernetice este cheia dezvoltării internetului în țara sa.
Vocile internaționale critică și noua lege a securității cibernetice din China, care impune companiilor străine să stocheze datele la nivel local și să se supună măsurilor de supraveghere a datelor.
Miza
Ministrul pentru Industrie și Tehnologia Informației (MIIT), Zhang Feng, a precizat pentru presa regională că noua lege vizează rețelele VPN nelicențiate care permit desfășurarea ilegală a unor activități transfrontaliere.
„Orice companie străină care dorește să inițieze o operațiune transfrontalieră privată va trebui să creeze o linie dedicată în acest scop și vor putea să închirieze o astfel de linie sau rețea în mod legal de la biroul de import și export al telecomunicațiilor. Acest lucru nu ar trebui să afecteze deloc operațiunile normale și legale”, a precizat ministrul chinez.
Pe de altă parte, utilizatorii de internet acuză autoritățile chineze de cenzură și susțin că această măsură va afecta afacerile care folosesc sistemele și rețelele occidentale, relatează Radio Free Asia.
Reacții
Cele mai mari companii de telecom din China au fost deja informate să se asigure că cei 1,3 miliarde de abonați nu pot utiliza serviciile VPN, pentru a evita cenzura guvernamentală. Din acest motiv, Apple s-a conformat încă de anul trecut solicitării și a retras o serie de aplicații VPN care erau accesibile în App Store pentru utilizatorii din China.
Recent, o declarație oficială din partea Statelor Unite susține dezbaterea restricțiilor impuse furnizorilor de servicii transfrontaliere în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization – WTO), precizând că noua lege afectează în mod direct serviciile agențiilor de turism din China care accesează informații despre zborurile internaționale sau clienții care solicită asistență tehnică și informații pentru servicii din străinătate.
Restricționarea VPN în lume
China nu este singura țară care impune restricții drastice privind folosirea VPN-ului. Mai multe țări au interzis utilizarea acestor servicii din diverse motive.
Irakul a interzis VPN-ul ca soluție pentru combaterea terorismului. Iranul are o lege aproapiată de cea a Chinei, permițând doar utilizarea serviciilor VPN asigurate de furnizori licențiați de către guvern. În Emiratele Arabe Unite, utilizarea VPN-ului este interzisă pentru a descuraja folosirea serviciilor VOIP care ar afecta profitul companiilor de telecomunicații. Turcia a interzis funcționarea furnizorilor de servicii VPN din motive politice, pentru a controla mai ușor accesul cetățenilor la platformele de socializare. Aceleași motive sunt valabile și pentru Oman, Belarus și Rusia, se arată în documentarea Bitdefender.
(*Main foto: imagine dintr-un internet cafe surprinsă cu 5 ani în urmă de Veselin Dukov / Flickr)
Știri Resurse Big Firewall blocarea VPN cenzura China cyber security Cyber Sovereignty front telecomunicatii VPN