Comunicare în situație de criză: Atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării din Germania

Informațiile privind atacul cibernetic asupra sistemelor informatice ale Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării din Germania au apărut în presa internațională prin intermediul agenției de presă germane DPA, care a fost preluată de către celelalte agenții de presă internaționale.

Surse citate în continuare: preluări AGERPRESDPA, REUTERS, AFP, BBC, The New York Times, The GuardianFinancial Times, Washington Post.

Primul oficial citat de presă a fost un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne care a declarat că instituţiile afectate au luat măsurile necesare pentru protecţia datelor şi anchetarea incidentului.

„Atacul a fost izolat şi a controlat în cadrul administraţiei federale” responsabile de reţelele informatice guvernamentale, iar problema este tratată „cu înaltă prioritate şi cu resurse semnificative”, a insistat purtătorul de cuvânt Johannes Dimroth.

O zi după aceea, deși atacul a continuat, declarațiile oficiale au păstrat tonul neutru.

Un membru important al creştin-democraţilor (CDU) conduşi de cancelarul Angela Merkel a declarat că atacul informatic asupra reţelelor guvernamentale a implicat un virus complex şi a avut ca ţinte mai multe date sensibile.

Atacul informatic împotriva a două ministere germen, despre care s-a relatat miercuri, este ‘în plină desfăşurare’, a anunţat în ziua următoare comisia pentru probleme de securitate a parlamentului german, fără a confirma că atacul a fost comis de hackeri ruşi, după cum au relatat agențiile străine de presă.

„Acesta este un atac cibernetic real care vizează o parte a guvernului (german). Acest atac este încă în desfăşurare„, a declarat deputatul conservator Armin Schuster, membru al acestei comisii. Niciun detaliu suplimentar nu va fi dat pentru a nu dezvălui informaţii hackerilor, a adăugat el.

„Nu putem evalua pe deplin amploarea daunelor astăzi, ar fi prematur”, a spus Schuster, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel.

Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a afirmat că atacul cibernetic este sofisticat din punct de vedere tehnic şi că a fost plănuit cu mult timp înainte, adăugând că măsurile de securitate pentru a identifica originea atacului sunt în desfăşurare.

„Atacatorul extrem de profesionist a fost monitorizat de către autorităţile din domeniul securităţii pentru a obţine o imagine mai aprofundată asupra modului de atac şi obiectivul acestuia şi pentru a iniţia măsuri de securitate corespunzătoare cazului”, a spus ministrul german.

Pe de altă parte, Patrick Sensburg, membru al comisiei parlamentare care supervizează agenţiile de informaţii germane, a declarat la postul de televiziune ZDF că va dura analiza acestui incident despre care guvernul de la Berlin a spus că a fost ‘izolat’ şi ţinut sub control. De asemenea, acesta a spus că este prematur să se facă o legătură între acest atac cibernetic – aşa cum au făcut media germane – şi grupul rus de hackeri APT28, deşi a precizat că există suficiente probe că grupul a avut conexiuni cu o agenţie rusă de spionaj.

ATACUL CIBERNETIC AR FI ATRIBUIT GRUPĂRII APT28

Agenţiile de presă dpa şi Reuters au relatat încă de pe 28 februarie că gruparea de hackeri ruşi cunoscută sub numele APT28 a atacat sistemele informatice ale Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării din Germania şi a sustras informaţii confidenţiale.

Guverne şi experţi în securitate din Occident susţin că există conexiuni între gruparea intitulată APT28 sau „Fancy Bear” şi o agenţie de spionaj rusă şi că această grupare a fost implicată în atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional al Partidului Democrat din SUA, înaintea alegerilor din 2016, şi camerei inferioare a parlamentului german în 2015. De asemenea, gruparea rusă este suspectată de comiterea unui atac cibernetic asupra NATO.

Opinii de citit pe acest subiect:

Deutsche Welle Opinion: The new digital insecurity

 

Sursa foto: CDU/CSU-Bundestagsfraktion

Știri Resurse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: