Hackathon Editors Lab la Bucureşti: Inovaţie media – nouă prototipuri de unelte digitale pentru jurnalişti. Dela0.ro – echipa românească invitată la GEN Summit 2018

Nouă echipe de jurnalişti, programatori şi specialişti în web design şi-au transformat ideile în realitate la cea de-a doua ediţie a hackatonului Editors Lab by Global Editors Network, desfăşurată la Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, pe 23 şi 24 martie.

Inovaţie media – nouă prototipuri de unelte digitale pentru jurnalişti

Proiectele realizate în cadrul Editors Lab au avut numitor comun răspunsurile la întrebările: Cum pot redacțiile să ceară socoteală mai eficient aleșilor pentru promisiunile și faptele lor? Cum pot fi aceștia convinși să fie mai responsabili? Ce tehnici de storytelling, cum pot folosi datele și sursele deschise pentru a informa publicurile și pentru a crește implicarea civică?

Una dintre cele nouă „redacții” participante a venit din Polonia.

Universitatea Babeş-BolyaiBalkan Investigative Reporting NetworkCasa JurnalistuluiPROTVDela0.roHotNews.roRepublicaOutridersRadio Europa FM.

Echipele participante au avut la dispoziţie două zile pentru a dezvolta proptotipuri media funcționale prin care să dezvolte tema bunei guvernări. La finalul celor două zile, echipele formate din 3 persoane (un jurnalist, un programator și un designer) au prezentat proptotipurile unui juriu format din experți media, care au desemnat echipa câștigătoare.

Dela0.ro – echipa românească la GEN Summit 2018

Câştigătoarea juriului a fost echipa Dela0.ro, care a spus în avanpremieră Să fie lumină / Let there be light. Proiectul are ca scop vizualizarea fluxului de bani publici folosiţi pentru finanțarea cultelor religioase. Echipa va concura la etapa finală a Editors Lab, la GEN Summit 2018 în Lisabona, 30 mai – 1 iunie 2018.

Proiectul preferat de public a fost cel realizat de Casa JurnalistuluiHeroesUp, un demers pentru angajarea civică a tinerilor în procesul electoral.

Agregator regional de ştiri despre corupţie

O unealtă foarte utilă pentru redacţii a dezvoltat şi echipa Balkan Investigative Reporting Network (BIRN)Graft Watch este un sistem de agregare a ştirilor despre corupţie din regiune, programat la foc automat în doar cele două zile ale competiţiei.

Detalii despre eveniment, participanţi, juriu şi câştigători: CJI * Global  Editors Network(

(Credit foto: Ana Maria Luca)

Evenimente Știri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: