DOCUMENTE Consultare publică pentru proiectul de lege care transpune Directiva NIS în România

Proiectul de lege care transpune cerinţele Directivei NIS în legislaţia naţională privind asigurarea unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. În urma consultării publice, MCSI va transmite Guvernului varianta finală a proiectului. Directiva trebuie aplicată de statele membre până în 9 mai 2018.

Înainte să vă daţi cu părerea, citiţi Proiect-lege-NIS-20171002 şi NotaFundamentare-NIS-20171002.

Obiectivele actului normativ sunt:

  • stabilirea cadrului de cooperare la nivel național și de participare la nivel european și internațional în domeniul asigurării securității rețelelor și sistemelor informatice;
  • desemnarea entităților de drept public și privat care dețin competențe și responsabilități în aplicarea prevederilor prezentei legi, a punctului unic de contact la nivel național și a echipei naționale de răspuns la incidente de securitate informatică;
  • stabilirea cerințelor de securitate și notificare pentru operatorii de servicii esențiale și pentru furnizorii de servicii digitale și instituirea mecanismelor de actualizare a acestora în funcție de evoluția amenințărilor la adresa securității rețelelor și sistemelor informatice.
NIS-EU-Ecosystem-EN-1

Proiectul de lege stabilește o singură autoritate competentă la nivel național: Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în cadrul căruia vor funcționa atât punctul unic de contact cât și echipa CSIRT națională şi instituie mecanisme de cooperare în caz de necesitate între CERT-RO și autoritățile competente pe sectoarele și subsectoarele de activitate în cadrul cărora își desfășoară activitatea operatorii de servicii esențiale.

De asemenea, proiectul identifică sectoarele și subsectoarele de activitate în cadrul cărora își desfășoară activitatea operatorii de servicii esențiale, respectiv: energie, transporturi, bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sănătate, furnizare și distribuire de apă potabilă și infrastructură digitală.

Știri Resurse

1 comentariu Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: