ANTI FAKE Conturi false ruseşti cu nume româneşti pe Twitter. Verificaţi, identificaţi şi raportaţi
Dacă ai o identitate autentică şi activă pe reţelele de socializare, este cazul să te gândeşti că poţi fi ţinta unor pericole. Protejarea identităţii online implică verificarea numelui sau a denumirii folosite în mediile sociale. Ce alte conturi cu nume asemănătoare există şi când au apărut, ce identitate folosesc şi care este scopul activităţii în reţea.
O unealtă de ajutor din GHIDUL ANTI FAKE este namechk.com.
Rezultatul unei asemenea analize poate dovedi existenţa unor conturi false şi/sau folosirea acestora în numele persoanei reale sau a unui brand.
Astfel de cazuri sunt cunoscute în mediul online sub denumirea de impersonation sau username squatting. În cazul conturilor automate (de tip bot), care se folosesc de asemănarea cu nume reale, înşelătoria este mai subtilă.
Elemente de identificare a conturilor bot pe Twitter:
- nu au imagine de profil şi cover
- nu au denumire verificată (mai ales în cazul brandurilor)
- numele contului conţine cifre (una sau mai multe)
- nu au mesaje transmise
- nu au un istoric de interacţiune cu alte persoane
- au foarte puţini urmăritori (followers), de regulă cu aceeaşi identitate îndoielnică
- urmăresc aproape numai conturi oficiale (cel mai adesea reprezentative pentru cultura şi naţionalitatea celor care le-au creat)
mihaelapana1 – mihaelapana2
Ce exemplu mai bun v-aş putea oferi decât cazul propriului meu cont de Twitter?! Rezultatul căutării a scos la lumină alte patru nume de conturi asemănătoare. Cele mai suspecte sunt mihaelapana1 şi mihaelapana2, motiv pentru care le-am analizat.

Având în vedere conturile pe care le urmăreşte, mihaelapana1 pare o identitate olandeză, creată în septembrie 2014. Deşi are un nume diferit, contul nu are activitate. A transmis un singur mesaj către un utilizator cu profil privat, care este apreciat de un alt cont cu tentă pornografică. Motive pentru care poate fi raportat pentru analiza autenticităţii din partea Twitter.
În cazul mihaelapana2, lucrurile sunt mult mai clare. Contul se dovedeşte a fi un bot rusesc, fidel pattern-ului specific demonstrat. Capturile următoare arată că se îndeplinesc toate condiţiile de identificare. Rezultatul analizei este confirmat şi de faptul că am mai găsit şi alte nume de utilizatori români (persoanele au fost informate şi din motive de securitate nu fac numele public aici) copiate în acelaşi fel „@NUME2”. Modul de copiere a numelui este ajustat în anumite cazuri cu alte simboluri sau cu inversarea numelui şi a prenumelui.



RAPORTAREA LA TWITTER
Twitter are o politică în ceea ce priveşte conturile false, dar nu şi una specială pentru boti. În orice caz, dacă identificaţi asemenea conturi, este indicat să le raportaţi şi să le verificaţi periodic activitatea. Desigur, după ce vă asiguraţi securitatea propriului cont şi a contactelor, mai ales în cazul în care un asemenea pericol ar duce la copierea intereselor şi activităţii contului original şi la contactarea persoanelor apropiate în numele vostru.
Știri Resurse bot cont bot cont fals fake news front inselaciune Rusia Twitter Twitter bots
2 comentarii Lasă un comentariu ›