Efectul Cambridge Analytica: Pericolul aplicațiilor de Facebook – subiect de presă

Dezvăluirile despre acțiunile Cambridge Analytica au atras atenția asupra pericolelor din mediul online și, în mod special, asupra modului în care datele personale sunt colectate și prelucrate prin intermediul aplicațiilor de Facebook, unelte folosite în strategiile de marketing online.

Așa cum am demonstrat ce se ascunde în spatele aplicațiilor, suspiciunile sunt inevitabile și capcanele care speculează naivitatea și stările afective ale utilizatorilor trebuie dezvăluite publicului.

Ana Maria Luca a realizat o analiză pentru Balkan Insight despre valurile scandalului privind colectarea datelor despre utilizatorii Facebook, care ating și România.

În contextul efervescent din mediul online al ultimelor zile, jurnaliștii au mutat centrul atenției pe conștientizarea pericolelor la care utilizatorii sunt expuși pe internet.

Dragoș Sasu a realizat un interviu cu specialistul în securitate cibernetică Andrei Avădănei pentru Libertatea LIVE, în care acesta a explicat mecanismul prin care sunt extrase datele personale cu ajutorul aplicațiilor și ce setări putem face astfel încât să folosim rețelele de socializare în siguranță.

Radio România Internațional a făcut o sinteză cu reacţiile europene după dezvăluirile în cazul Cambridge Analytica, iar European Data Protection Supervisor (EDPS), organismul european responsabil cu protecția datelor, a emis un punct de vedere privind manipularea utilizatorilor pe baza datelor personale ale acestora.

Duminică, la „Ultima ediție” de la TVR 1, Claudiu Lucaci și invitații lui vorbesc despre manipularea globală și despre cum ne-am pierdut intimitatea odată cu accesul în rețelele sociale.

De asemenea, PRO TV a difuzat un reportaj despre modul în care datele personale și activitatea pe Facebook sunt folosite în scop de marketing, iar Digi24 a realizat un ghid pentru protejarea datelor personale pe Facebook.

Dacă ați mai remarcat și alte apariții media relevante pe acest subiect, vă rog să le menționați la comentarii.

 

Știri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: