GHID ANTI FAKE: Unelte gratuite & open-source pentru verificarea surselor online. Cum demascăm înşelătoria şi ce facem să ne ferim de pericole?

UPDATE 16.11.2017Prima versiune a GHIDULUI ANTI FAKE este publică şi poate fi accesată pe CYBER Media.

Cel mai recent val cu înşelăciuni de toate felurile din mediul online trage semnalul de alarmă că este nevoie de educaţia publicului mai mult ca oricând. Oamenii au conştientizat pericolul şi au nevoie de resurse pentru a se proteja.

Fie că vorbim despre informaţii false distribuite prin canale special create şi dedicate promovării acestora (fake news sau articole false concepute să distribuie malware prin atragerea unui număr mare de cititori) sau despre campanii promoţionale false propagate în scop infracţional (phishing, scam, spam, etc.), trebuie să fim conştienţi că există şi metode prin care ne putem informa pentru a sta departe de conţinutul dăunător şi pentru a ne proteja pe noi şi pe cei apropiaţi. În spatele fiecărui site sau profil pe reţelele de socializare, se regăsesc informaţii care ar putea demasca înşelătoria, falsul şi pericolul la care suntem expuşi în mediul online.

CYBER Media lansează o provocare experţilor în securitate cibernetică: să ne unim forţele într-un ghid cu unelte gratuite şi/sau open-source pentru verificarea surselor şi demascarea înşelătoriilor din mediul online.

Alături de prietenii şi partenerii CYBER Media, vom căuta timp de o lună de zile surse cu resurse: site-uri, platforme online, aplicaţii sau programe speciale, necesare oricui, implicit jurnaliştilor care sunt predispuşi unui volum mare de informaţii pe care trebuie să le verifice. Astfel, GHIDUL ANTI FAKE va fi lansat public în luna octombrie, care este de altfel şi Luna Europeană a Securității Cibernetice.

Oricine doreşte poate trimite propunerile (scurt text de prezentare a sursei şi o captură relevantă) folosind formularul de CONTACT.

PRIMELE PROPUNERI:

www.whois.com
Pe site-ul whois.com puteţi găsi informaţii despre domeniul unui website (adresa URL cu numele şi extensia domeniului). Care este Top Level Domain (informaţie despre extensia domeniului), cine se ocupă de mentenanţa acestuia (registrul domeniului), când a fost înregistrat domeniul şi detalii despre registrarul prin care a avut loc alocarea domeniului către solicitant .

Spre exemplu, în captura următoare puteţi vedea informaţiile despre cyberm.ro.

whois
www.virustotal.com
VirusTotal este o platformă online care oferă servicii gratuite de verificare a fișierelor, a adreselor URL, a domeniilor şi a fişierelor criptate contra mai multor tipuri de malware. Sistemul integrează peste 60 de motoare de scanare şi accesează „liste negre” cu site-uri raportate ca fiind infectate.
virus total

 



GHID ÎN CURS DE COMPLETARE

CITEŞTE ŞI:

DESPRE PHISHING ALERT PE CYBER Media

Știri

2 comentarii Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: