INTERVIU Daria Cătălui, specialist în educaţie cibernetică: Este nevoie de un plan bine implementat pentru siguranţa cibernetică
Când vine vorba despre educaţie şi conştientizare în securitate cibernetică, Daria Cătălui este specialistul cel mai potrivit să fie ascultat. Pentru că discuţia despre conştientizarea pericolelor din spaţiul cibernetic trebuie să continue şi după Luna europeană dedicată evenimentelor de acest fel, CYBER Media vă face cunoştinţă cu „românca cyber” de la Bruxelles, una dintre pionierele educaţiei în securitate cibernetică, cea care a contribuit la primele proiecte de conştientizare în Europa.
În fotografia din deschidere, Daria se află în mijlocul participanților la ediția de anul acesta a programului de internship la Guvernul României, cărora le-a vorbit despre instituţiile europene, despre realitatea virtuală şi despre securitatea cibernetică.
Cine este Daria Cătălui?
Daria este implicată în educaţie cibernetică la nivel european de peste şapte ani. În perioada de activitate în cadrul ENISA, a coordonat campania de advocacy Luna europeană a securității cibernetice, cu rezultate bune: creştere de la 8 ţări în pilot la 32 de ţări implicate, creând materiale educaţionale pentru toţi cetăţenii europeni, precum NIS quiz, postere sau harta cursurilor de specialitate cyber.
În prezent, lucrează la Comisia Europeană unde coordonează programul educaţional intern de siguranţă cibernetică. Domeniile de interes pe care le urmareşte în cercetare sunt utilizarea tehnologie în educaţie, utilizarea jocurilor în educaţia cibernetică şi realitatea virtuală.
Am vorbit cu Daria despre awareness, despre trenduri, despre rolul educaţiei, despre relaţia cu mass-media şi rolul presei în conştientizarea pericolelor cibernetice, şi nu puteam rata ocazia să aflăm care sunt recomandările ei pentru protejarea jurnaliştilor.
Spaţiul public a devenit tot mai familiar cu noţiunile din zona de cyber security, din cauza evenimentelor care s-au produs în ultima vreme. Cum vedeţi această evoluţie şi care este direcţia spre care ne îndreptăm?
Daria Cătălui: Siguranţa cibernetică a devenit mainstream în principal ca rezultat al nenumăratelor vulnerabilităţi care au fost descoperite în ultimii ani în tehnologiile şi sistemele pe care cetăţenii europeni le folosesc. Evoluţia este evidentă, fie că vorbim de produsele lansate de către companii, articolele academice apărute pe aceasta temă în ultimii 10 ani sau articolele din mass-media. Din punctul meu de vedere, avem nevoie de o discuţie continuă pe acest subiect pentru a înţelege unde ne îndreptăm şi ce cale trebuie urmată.
Care sunt cele mai vulnerabile domenii de activitate la incidente de securitate cibernetică şi de ce credeţi că s-a ajuns în această situaţie?
Daria Cătălui: Nu cred că putem vorbi neapărat de un top. Din moment ce o afacere, o universitate sau o instituţie foloseşte tehnologiile moderne şi are acces la internet, expunerea la vulnerabilităţi este posibilă. De aceea este nevoie de un plan bine implementat cu privire la siguranţa cibernetică şi siguranţa online a utilizatorilor proprii. În acest moment putem citi despre cazuri de atacuri cibernetice în domeniul bancar, unde tranzacţiile financiare sunt ţintă, sistemul medical unde datele personale devin ţintă, dar şi instituţii academice poate pentru alte informaţii valoroase.
Care sunt trendurile europene/globale pentru cyber security awareness?
Daria Cătălui: Din punctul meu de vedere raportul anual „Threat Landscape”, editat de ENISA pe această temă, oferă un răspuns complet. Aş adăuga în calitate de specialist pe conştientizare faptul că formarea utilizatorului este evidentă ca trend.
Care credeţi că este reţeta de succes a unui parteneriat public – privat în campaniile de conştientizare a pericolelor din mediul online?
Daria Cătălui: Cred că PPP este o formulă valoroasă pentru campaniile de conştientizare a pericolelor din mediul online. Aş numi câteva elemente esenţiale: în principal, colaborare şi comunicare permanentă, identificarea obiectivelor comune şi resursele pe care fiecare organizaţie le poate oferi. Evident, pentru un parteneriat public – privat de succes este nevoie de o comunitate bine construită în care încrederea să joace un rol important.
Care a fost cea mai bună campanie de awareness pe care o puteţi oferi ca exemplu oricând?
Daria Cătălui: Aş numi două. „Ziua Siguranţei pe Internet / Safer Internet Day” devenită tradiţie. Apropo 6 februarie 2018 este ziua. Mai multe detalii AICI.
Şi „Luna europeană a securității cibernetice / European Cyber Security Month”, în care prezenţa activităţilor organizaţiilor din România se face simţită încă de la început. Mai multe detalii AICI pentru campania europeană şi AICI pentru campania americană.
Ca specialist în cyber security awareness, cum vedeţi relaţia dintre securitatea cibernetică şi mass-media?
Daria Cătălui: Cred că jurnaliştii sunt parteneri esenţiali în campaniile de conştinetizare şi educaţia digitală în general. În primul rând, cu privire la conţinut, recomand în general consultarea organizaţiilor de profil naţionale şi europene pentru documentare şi adăugarea la finalul articolelor de linkuri directe către materiale cu valoare educaţională.
Apoi, în calitate de cetăţeni europeni şi utilizatori, când vine vorba de siguranţa online, recomand un nivel ridicat de #Netiquete. Graficele vorbesc de la sine.
Care sunt principalele măsuri de protecţie pe care le recomandaţi oricărui jurnalist?
Daria Cătălui:
- Asigurați-vă că ați verificat setările de confidențialitate ale serviciilor utilizate #Privacy #DataProtection
- Utilizați criptarea și criptați fișierele pe care le partajați #Encryption
- Ați primit un e-mail „surpriză” de la un expeditor necunoscut? #PhishingAlert
- Utilizați autentificarea pe două niveluri pentru conturile online. #2StepsAuthentication
- Utilizați un program antivirus. #AntiVirus #BackUp Data
- Controlați cererile de autorizare atunci când utilizați sau instalați aplicații #Apps
- Blocați-vă dispozitivul mobil atunci când nu îl folosiți #Passwords
- Înscrieți-vă la un curs de e-learning adaptat nevoilor dumneavoastră #LifeLongLearning
Interviu awareness campanie de constientizare Comisia Europeana cyber security cyber security awareness Daria Catalui educatie educatie cibernetica educatie digitala Europa European Cyber Security Month front incident jurnalism mass-media media parteneriat public privat privacy protectie securitate cibernetica specialist vulnerabilitate
2 comentarii Lasă un comentariu ›