Articolul 100 pe cyberm.ro. Retrospectiva 2017

Acesta este articolul cu numărul 100 pe CYBER Media şi întâmplarea face să fie chiar la final de an, moment potrivit pentru retrospectiva celor mai importante evenimente şi acţiuni din 2017, anul debutului cyberm.ro.

Cele mai citite articole din primul an al cyberm.ro

Documentarea despre procesul de implementare a GDPR şi protecţia datelor personale în România este cel mai citit articol din 2017 de pe cyberm.ro.

Valul de înşelăciuni de tip phishing care i-a vizat pe utilizatorii de Facebook şi WhatsApp din România şi experienţa #OWASP2017 cu absolventul de Jurnalism care a devenit specialist în cyber security completează topul celor mai citite articole din acest an.

La categoria INTERVIU, am stat de vorbă cu Claudiu Lucaci – jurnalist TVR, Daria Cătălui – specialist în educaţie cibernetică şi Daniel Secăreanu – chief digital officer la Burda România.

PROIECT SPECIAL

CYBER Media a realizat cu ajutorul specialiştilor în securitate cibernetică primul ghid cu unelte utile pentru depistarea înşelăciunilor pe Internet. Prima versiune a GHIDULUI ANTI FAKE cuprinde 30 de recomandări şi este accesibilă gratuit tuturor celor care vor să găsească soluţii gratuite pentru investigarea suspiciunilor de fals şi detectarea pericolelor ascunse.

STUDII DE CAZ

Printre cele mai citite studii de caz realizate în acest an se numără cel despre conturile de Twitter ruseşti cu nume româneşti, cazul atacului cu ransomware de la Festivalul Enescu sau cazul campaniilor de scam & phishing care au vizat companiile aeriene, printre care şi TAROM.

Articolele despre banking & cyber security awareness au atras atenţia cititorilor asupra pericolelor cibernetice şi au oferit sfaturile specialiştilor (despre cum reacţionezi corect dacă eşti victima unei fraude bancare şi cum se face phishing awareness la băncile din România).

În ceea ce priveşte media, în anul 2017 s-au produs tot mai multe atacuri directe care au avut ca efect blocarea activităţii şi oprirea accesului la servicii, fie că vorbim despre cazul WPP, cel mai mare grup de publicitate din lume, care a căzut victima ransomware-ului Petya şi în România, sau despre la presupusul hacking la agenția oficială de presă din Qatar, despre ransomware-ul Bad Rabbit care a afectat agenţia de presă Interfax şi alte companii media ruseşti, sau despre cazul de „cryptojacking” la reţeaua de video streaming Showtime, tip de atac despre care aş putea spune că vom auzi tot mai mult în anul următor.

PARTENERIATE MEDIA

Trei dintre cele mai importante evenimente pentru comunitatea de cyber security care au avut loc în România au fost promovate în cadrul unor parteneriate speciale. Click pe fiecare dintre ele pentru a citi articolele dedicate fiecărui eveniment în parte.

#OWASP2017|#DefCamp2017|#HackITall2017

PROMOVAREA ACŢIUNILOR CERT-RO

Pentru că CERT-RO are rolul de a creşte nivelul de conştientizare a securităţii cibernetice în rândul cetăţenilor, este firesc ca CYBER Media să promoveze şi să susţină acţiunile singurei instituţii din România care are această responsabilitate. Şi aici sunt importante de precizat coordonarea acţiunilor din cadrul evenimentului Luna Europeană a Securității Cibernetice, conferinţa #CERTCON7, care a fost în cel mai îndrăzneţ format de până acum, alertele pe care le publică în permanenţă despre pericolele cibernetice şi a căror popularitate a dus la creşterea spectaculoasă a audienţei CERT-RO pe reţelele de socializare, implicarea în promovarea echipei României la Campionatul de Securitate Cibernetică şi nu în ultimul rând continuarea cu o nouă ediţie a cursurilor de cyber security pentru jurnalişti, realizate în parteneriat cu AGERPRES, şi lansarea unui grup pe Facebook pentru schimbul de informaţii relevante.

AWARENESS ÎN MEDIA

Prin proiectul CYBER Media am avut şansă să creez o legătură necesară între profesioniştii media şi cei din domeniul de cyber security. Astfel, s-a putut vedea, auzi şi citi despre securitate cibernetică la TVR, la Radio România Internaţional, la DIGI24 sau la B1.ro.

Şi printre cele 100 de articole ale cyberm.ro, au mai fost şi alte lucruri bune. Mă gândesc la apariţia în BalkanInsight.com sau cea din Cybersecurity Trends.

MOMENTE EMOŢIONANTE

Pentru că tot ce aţi citit până aici este munca unui singur om care din luna iunie a acestui an îmbină pasiunea pentru jurnalism cu cea pentru cyber security într-un proiect de conştientizare a nevoii de acţiune responsabilă în mediul online, trebuie să vă mărturisesc că am avut parte şi câteva momente emoţionante. Le-am vorbit studenţilor de la Jurnalism din Piteşti despre ultimii 10 ani din viaţa mea profesională (în fotografia din deschidere sunt alături de două tinere speranţe de care sunt foarte mândră şi dacă cineva mi-ar cere să aleg imaginea lui 2017 care mi-a rămas în suflet ar fi cea alături de ele) şi am trăit intens alături de echipa României care a participat la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC).

La final, vă pot spune că am deja nişte idei pentru a duce misiunea CYBER Media la nivelul următor în 2018. Staţi alături să facem împreună o nouă retrospectivă la articolul cu numărul 200.

Mulţumesc tuturor celor care au crezut în ideile mele şi m-au ajutat să le transform în realitate.

A voastră M. 🙂

Sursa fotografiei din deschidere este profesorul Remus Cîrstea, căruia îi mulţumesc pentru susţinerea loială de aproape 15 ani.

Oameni şi experienţe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: