Facebook doar cu buletinul: Preţul datelor „verificate” ar putea depăşi preţul aurului

Vă povesteam că Messenger a devenit o unealtă prin care Facebook extrage contactele din agenda telefonică pentru a le stoca pe serverele lor. Între timp, Germania avertizează că ar putea impune limite asupra modului în care compania Facebook stochează datele a milioane de utilizatori. Ca o replică arogantă, Facebook a cumpărat Confirm.io, un startup care permite verificarea identității prin tehnologii biometrice. S-ar putea spune că ar fi o măsură în plus în lupta anti fake news, care ar permite identificarea mai uşoară a utilizatorilor şi autentificarea lor cu identitatea reală.

Dar la fel de bine putem specula că, din raţiuni de business, preţul datelor „verificate” ale utilizatorilor ar putea depăşi preţul aurului, din moment ce utilizatorii, adică marfa, ar fi mai uşor identificabili de către beneficiarii Facebook care au acces la informaţiile din spatele platformei de socializare.

În acest context, experienţa personală cu Facebook mă duce cu gândul la un viitor în care reţeaua de socializare va oferi acces utilizatorilor „doar cu buletinul”, iar moneda de schimb într-un mediu plin de fake va fi autentificarea facială şi identificarea cu CNP-ul. Încă puţin şi ne vom loga pe Facebook cu o picătură de sânge, spun în glumă prietenii mei.

O săptămână fără cont personal şi încă #rezist. Hai că se poate!

Pentru că aveam short name la profilul de Facebook, am fost ţinta verificării identităţii contului pe care îl foloseam de aproape 10 ani. Cont al cărui nume a fost schimbat de mai multe ori în tot acest timp, printre care şi cu cel real, în varianta din buletin. Am fost deconectată subit din reţea pe motiv că cineva a raportat faptul că numele contului nu reflectă identitatea mea reală şi redirecţionată în pagina de dialog pentru a mă autentifica folosind un act de identitate. Dacă nu îndeplineam această cerinţă, contul urma să fie suspendat până când revizuiam numele cu cel real, conform actului de identificare.

M-am conformat, am trimis buletinul (cu datele esenţiale blurate, aşa cum se menţionează şi în solicitarea Facebook), dar am insistat să îmi continui prezenţa pe Facebook cu numele de Miha de la Mihaela Pană, aşa cum îmi spun cei aproape 1.000 de prieteni din listă. Facebook nu a fost însă de acord şi mi-a anunţat acest lucru după 24 de ore, deconectându-mă din nou şi obligându-mă să accept variantele propuse de el pe baza numelui din buletin, pentru a continua să utilizez contul personal.

Urmare:

Până când voi putea să îmi recâştig schimbarea numelui aşa cum doresc, am decis să dezactivez contul vechi. Nu înainte de a şterge istoricul (deşi nimic nu îmi garantează că amprenta pe Facebook va fi ştearsă odată cu acţiunea mea voluntară).

facebook delete

Ce am învăţat din această experienţă şi ce voi face mai departe:

Experienţa personală negativă nu înseamnă că este un motiv să dispar de pe Facebook. Dacă se schimbă regulile în timpul jocului, trebuie să ne adaptăm şi voi fi foarte atentă cu activitatea pe această reţea de socializare în continuare. Puteţi urmări pagina personală dedicată activităţii profesionale şi o alta dedicată proiectului pe al cărui site citiţi acum povestea asta. Apropo, pentru a fi la curent cu articolele publicate pe cyberm.ro, vă puteţi abona să primiţi notificările direct prin email (câmp special, mai sus în coloana din dreapta).

Un pas esenţial pentru a lua măsurile de protejare a spaţiului privat şi pentru a evita măsurile „extreme” introduse de Facebook constă în partajarea drepturilor şi a scopurilor pentru care se foloseşte reţeaua de socializare:

  • cont cu opţiuni stricte de privacy şi very low profile pentru rolul de ADMIN al paginilor (fără prieteni şi fără interacţiuni)
  • cont dedicat pentru publicarea şi promovarea conţinutului cu rol de EDITOR
  • cont special pentru gestionarea operaţiunilor de sponsorizare a postărilor cu rol de ADVERTISER

Altfel, ne auzim pe Twitter, pe LinkedIn şi pe Google+.

Oameni şi experienţe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: